2
Uručene nagrade Prvredne komore Crne Gore
Dobitnici - svjetionici inovacija i prosperiteta!

- Lideri naše poslovne zajednice koji su prisutni ovdje, apelujem na vas da vidite dalje od horizonta brojki profitabilnosti, tržišnog učešća i bruto i neto marži. Prigrlite korporativnu društvenu odgovornost ne kao datost, već kao fundamentalni aspekt vašeg poslovnog etosa. Investirajte u naše mlade ljude i hrabre žene, njegujte njihove talente, i gradite još bolje temelje za radnu snagu koja mora postati etička i društveno svjesna, kako bi bili snažan motor za izgradnju prosperiteta Crne Gore. Kompanije kojima danas odajemo počast nisu samo entiteti koje zanima profit, one su svjetionici inovacija, čuvari radnih mjesta i arhitekte prosperitetnije Crne Gore. Živjela crnogorska privreda i živjela Crna Gora – poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na svečanosti uručivanja nagrada Prvredne komore Crne Gore - u prisustvu brojnih uglednih zvanica – visokih predstavnika Vlade, Evropske unije, Ujedinjenih nacija, diplomatskog kora, poslovne i akademske zajednice, uručio je nagrade laureatima – za uspješno poslovanje kompanijama Donator (u kategoriji srednjih i velikih preduzeća), C.G. Control (u kategoriji malih preduzeća) i Osmi Red-D (kao kompaniji sa vlasnicom/menadžerkom), zatim za društvenu odgovornost preduzeću Put-Gross, inovativnost startapu Fluorish, te za unapređenje menadžmenta Jovanu Lekiću, predsjedniku NALL grupe.

;;-Riječ predsjednice Komore-;:

– Uvaženi dobitnici nagrada, vaš uspjeh koji danas slavimo stvaran je godinama na dobrim temeljima koje ste postavili kada ste počeli svoj privredni život i vaše primjere treba da slijede mladi koji se odlučuju da krenu u preduzetničke vode. Vlasnici i menadžeri crnogorskih kompanija zavređuju puno poštovanje svih činilaca našeg društva. Oni su ti koji stvaraju nove vrijednosti u najširem značenju te riječi, te ih moramo uvažavati kao faktore stabilnosti društveno-ekonomskog sistema – rekla je Drakić.
Ona je istakla da su godina u kojoj su laureati postigli zapažene rezultate, kao i 2023. bile prepune izazova koji su opterećivali svjetsku ekonomiju, ali da Crna Gora uprkos tome bilježi pozitivne trendove i najvišu stopu realnog rasta BDP-a u Evropi za drugi kvartal.
– Pomenuti rezultati rasta BDP-a ne smiju zavarati, tim prije što već duži period pokazujemo nespremnost da prepoznajemo inherentne rizike čije savladavanje zahtijeva ozbiljan pristup i rad, a sa ciljem podizanja nivoa otpornosti domaće ekonomije i poboljšanja mehanizama zaštite. Ukoliko želimo brže dosezanje evropskih ekonomskih rezultata, moramo sprovesti strukturne i reforme makroekonomske politike – navela je Drakić.
Privredu posebno zabrinjava izražena neprevidljivost poslovnog ambijenta, koja se značajno odražava i na naglašen pad interesovanja domaćih i stranih investitora za ulaganja.
– Postoji nasušna potreba da se ponovo pokrenu ekonomski produktivne kapitalne investicije, koje doprinose jačanju domaće privrede. Kreiranje predvidljivih uslova poslovanja je dvosmjeran put i Komora očekuje od nove Vlade da bude aktivan učesnik tog procesa – rekla je Drakić.
Naglašava da je privreda glavna poluga razvoja, bez koje nema ni snažne države ni prosperitetnog društva.
– To je, vjerujemo, dovoljno snažan argument da zahtjevani posao reformi poslovnog ambijenta mora biti realizovan sinergetski – naglasila je ona i najavila održavanje tradicionalnog, godišnjeg sastanka privrednika sa predsjednikom Vlade i ministrima.




Posjeta : 33