1
Ministar odbrane na press konferenciji
Rasvijetlutu postupanja - Čete vojne policije!

- utvrđena je potreba preispitivanja internih procedura kojima se uređuju konkretna postupanja pripadnika Vojske u određenim situacijama izvršenja njihovih zadataka, te da je izdata naredba načelniku Generalštaba Vojske Crne Gore da hitno pristupi izradi internih procedura kojima će se jasno definisati postupanja pripadnika Čete vojne policije koji se angažuju u slučajevima obezbjeđenja štićenih ličnosti, a na osnovu uporednih iskustava i prakse unutar NATO saveza i regiona - istakao je press konferenciji ministar odbtane Dragan Krapović.

- Nemili događaj koji se desio 23. novembra 2023. godine sa tragičnim posljedicama izgubljenog mladog života u javnosti otvorio pitanje odgovornog postupanja pripadnika Vojske Crne Gore koji su se tog dana zatekli na mjestu saobraćajnog udesa u Radanovićima, a koji su se nalazili na zadatku pratnje visoke štićene ličnosti - maglasio je Krapović i dodao da su čast, obraz i dostojanstvo temelj na kojima počiva naša država i Vojska Crne Gore, te da je to najvažnije nasljeđe na kojem počiva sigurnost naše države i našeg društva. Istakao je da upravo te vrijednosti, na kojima počiva naša vojska i ugled, koji je na ponos svakom našem građaninu, dodatno ga, kao ministra odbrane, obavezuju da javnost detaljno upozna sa svim činjenicama i okolnostima postupanja pripadnika Vojske Crne Gore vezanim za pomenuti nemili događaj.
Krapović je rekao da je izdao naređenje načelniku Generalštaba VCG i generalnom direktoru Obavještajno-bezbjednosnog direktorata da preduzmu sve zakonom predviđene radnje u okviru svojih nadležnosti u cilju utvrđivanja činjenica i okolnosti u postupanju pripadnika VCG, koji su bili angažovani na zadatku pratnje i zaštite visokog stranog vojnog zvaničnika, i koji prema navodima očevidaca nijesu pružili pomoć nastradalim učesnicima saobraćajnog udesa.
On je dodao da je na osnovu dostavljenih nalaza o utvrđenim činjenicama i okolnostima ovog postupka izdao Naredbu načelniku GŠ da u skladu sa Zakonom o Vojsci Crne Gore pripremi predlog za donošenje odluke o pokretanju disciplinskog postupka, a na osnovu kojeg će disciplinski tužilac, na osnovu prikupljenih podataka, kao i tokom preduzimanja radnji iz svoje nadležnosti, detaljno ispitati i utvrditi stvarno stanje postupanja pripadnika Vojske u ovom događaju, te u roku od sedam dana donijeti Odluku o disciplinskoj odgovornosti svakog od pripadnika Vojske koji je toga dana bio angažovan na zadatku pratnje štićene ličnosti.
Ministar Krapović je naglasio da je svjestan rizika, izazova i odgovornosti koju funkcija ministra nosi, te da će se dosljedno zalagati da Vojska CG i dalje časno obavlja svoje zadatke podrške prilikom prirodno i vještački izazvanih katastrofa, doprinosi bezbjednosti i miru, pruža podršku u traganju i spašavanju i daje podršku aktivnostima civilnih institucija, i na taj način dalje gradi povjerenje građana Crne Gore u častan vojnički poziv.
   Krapović je još jednom uputio najdublje saučešće porodici nastradalog dječaka, uz uvjerenje da je preuzeo sve neophodne korake kako bi utvrdio eventualnu odgovornost svakog pripadnika koji je u neposrednom momentu nesreće obavljao vojnički zadatak.





Posjeta : 29