1
Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić
Crna Gora Vučiću - melem za kosovsku ranu!

    - Crna Gora je rak rana srpskog nacionalizma i frustracija, kao i Kosovo, i biće dokle je i njih – ocjenjuje Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose za Pobjedu, odgovarajući na pitanje zašto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u predizbornu kampanju za parlamentarne izbore uvukao i zemlje regiona.
Vučić je nezavisnost Crne Gore u kamapnji pominjao više puta – u kontekstu kako to nije smjelo da se desi, kao i stanje u Republici Srpskoj i Kosovo.

– Vučić je paralelno radio dvije kampanje u koje je uložio mnogo novca, to su parlamentarni izbori u Srbiji i popis u Crnoj Gori – navodi Balša Božović, predsjednik Regionalne akademije za razvoj demokratije za Pobjedu i ističe da je Crna Gora postala melem za kosovsku ranu.
– Zato je Vučić, ali ne samo on, u kampanji koristio i Crnu Goru jer je ona postala u javnom narativu melem za onu kosovsku ranu. I spot predsjednika SNS-a Vučevića otvoreno promoviše ,,srpski svet“ kao nešto na čemu će se raditi u budućnosti mnogo ozbiljnije. Javnost u Crnoj Gori treba da zna da će Vučić pokušati da uradi sve da posvađa braću, prijatelje i kumove u Crnoj Gori nudeći nove konflikte kao novo gorivo opstanka na vlasti u Srbiji. Cilj je Crnu Goru spriječiti da nastavi svoj evropski put i otvoriti pitanje promjene Ustava kako bi, ne Srbi, nego Vučić i Beograd, imali sigurnu i vječnu vlast u Crnoj Gori – kaže Božović.
Srbija ne odustaje
Janjić objašnjava da Srbija u Crnoj Gori neće odustati od započete priče o konstitutivnim narodima koju nije smislio Vučić, već je Boris Tadić i ubacio je u strategiju odonosa prema regiji.
– Crna Gora je Vučića koštala i Otvorenog Balkana (OB). Sve što je u regiji inicirao propalo je i zato je bolje ostati na pojedinačnim odnosima nego spominjati da je u cjelini propala ideja OB – podsjeća Janjić.
Prema njegovim riječima u kampanji je sve bilo dozvoljeno, pravila se nijesu poštovala i Vučić je sam vodio.
– To govori o stanju u društvu, njegovoj partiji i stanju u njegovoj glavi. Crna Gora je za Vučića poznata i uhodana priča: ja ne znam šta su oni radili, ja bi to drugačije radio, ali sada i ne moram da radim jer je sve završeno. To je, prije svega, svaljivanje odgovornosti na Tadića i Koštunicu, ali im ne pominje imena i skidanje bilo kakve odgovornosti sa stanja u koje su dovedeni odnosi Srbije i Crne Gore prije referenduma. Tim odnosima su i te kako doprinijeli Srpska radiklana stranka i Miloševićeva vlada u kojoj je bio i Vučić i lično doprinio takvim odnosima – podsjeća Janjić i ocjenjuje da je takav Vučićev stav pranje pred građanima i za to šta je uradio i sa Kosovom.

Podsjeća da je sve potpisano i dogovoreno
.

– Ali nije on to uradio, već Ana Brnabić. Ona je uputila nemušto pismo EU nakon što je portparol EU Peter Stano rekao da je Sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova iz Brisela od 27. februara, a aneks sporazuma usaglašen 18. marta u Ohridu obavezujući za obje strane. Brnabić u pismu navodi da Srbija ne prihvata nezavisnost Kosova i izražava rezerve u primjenu nekih tačaka sporazuma – kaže Janjić.
Dupli pas Rusije

Predizborna tišina počela je veličanjem Putina, šest od devet dnevnih novina objavilo je njegovu sliku na naslovnoj strani. Pitali smo sagovornike da li to znači da se Srbija neće uskladiti sa bezbjednosnom politikom EU koja na tome insisitira u sklopu čega je i uvođenje sankcija Rusiji?
– Rusija je odgirala dupli pas: ona je za ovu priliku podržala nastanak nove desne struje, a ima levu struju u SPS: Marka Miloševića i Dušana Bajatovića. Putin i njegovo ime može da odnese mnoge birače i članove SNS-a na stranu koju Vučić ne bi voleo – odgovara Janjić i ocjenjuje da Vučić i Balkan nijesu više visoko na agendi Rusije jer Srbija ima neraščišćene finansijske probleme sa Rusijom zbog dugovanja prema „Gaspromu“. Zbog toga je Moskva shvatila da u Srbiji nema saveznika i hoće što pre da izvuče što više svojih dugova.
– Sa druge strana o usaglašavanju spoljnih odnosa sa EU i poglavlju 35 se ne govori pred izbore i ta priča će se pojaviti krajem januara kao dopuna pregovaračkog okvira. Dakle, Srbija će morati, ako želi u EU, da usaglasi svoju politku sa EU, a koji će nivo sankcija će uvesti Rusiji je stvar procjena. U suštini, to nije glavna tema za EU, nju nameće Vučić da bi se pokazao hrabar kao i Orban. U suštini Rusija ne bi osjetila sankcije Srbije niti bi one mnogo pomogle Ukrajini – objašnjava Janjić i zaključuje da se Srbija nalazi u političkim problemima u koje je ušla i Crna Gora sa smjenom vlasti – ozbiljan zastoj u bilo čemu pa i u pregovorima sa EU.
Rusko-kineski nosač aviona
Povjerenje građana da će Srbija postati članica EU godinama opada, na pitanje da li još iko veruje da će Srbija zaokrenuti politiku ka Zapadu Božović kaže da Vučiću jedino vjeruje ambasador SAD.
– Vučiću samo još američki ambasador u Beogradu veruje da će Srbija okrenuti kurs prema Zapadu. To je iluzorno, jer šest od devet naslovnih strana sa Putinom na njima govori da je podrška Rusije izuzetno važna na ovim izborima za Vučića i da bez nje ne može da pobijedi. Tom stanju u društvu je doprinio upravo sam predsjednik Srbije koji je za ovih dvanaest godina formatirao Srbiju na rusko-kineski nosač aviona u regionu. Zato Srbija i insistira na antievropskoj politici koja promoviše ,,neutralnost“, a čiji je krajnji cilj svi Srbi pod jedan kišobran. Tu se kose crnogorska ambicija za evropskim integracijama i velikosrpska Vučićeva politika koja želi da od Crne Gore napravi Republiku Srpsku – zaključuje Božović.

Ruske poruke Vučiću


Na pitanje da li Srbija ima vremena da se još malo igra ne uvođenja sankcija Rusiji, Janjić kaže da je igra prestala.
– Misim da se Srbija više ne igra nego se nalaze u poziciji psa kojim je Putin pokazivao Vučiću koliko može da izdrži pod vodom. Sada njih pod tom vodom drži Kvinta, a manje Putin: pojavljivanje Putina na naslovnim stranama treba da pokrije ono što je obilježilo početak kampanje, sastanak Marije Zaharove sa Zavetnicima i Dverima – to je bio jasan znak za ove glasajte, jer sa sastanka u Pekingu nema nijedne fotografije sastanka Putina i Vučića --kaže Janjić.




Posjeta : 29