2
Rekli su - Danilo Kalezić, politički analitičar, za "Pobjedu"
Naum velikosrpske opcije - neće proći!

                - Dio političke scene u Crnoj Gori koji reprezentuje velikosrpsku opciju ne skriva svoje političke namjere, a one su da se kroz intervencije na Ustav promijeni karakter crnogorske države. Oni za to nemaju institucionalni put i ne vjerujem da mogu uspjeti u tom naumu – kazao je za Pobjedu Danilo Kalezić, politički analitičar.

On je komentarisao izjave predsjednika DNP Milana Kneževića da će insistirati na izjednačavanju srpskog jezika sa crnogorskim, kao i da će razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o dvojnom državljanstvu. Predsjednik Skupštine juče je ponovio slične ocjene. On je za Tanjug rekao da „Crna Gora većinski govori srpskim jezikom, a Ustav i zakoni treba da prate život“. Kazao je da „ako se na popisu najveći broj građana izjasni da govori sprskim jezikom, onda će biti obaveza onih kojih predstavljaju narod da to zapišu i u zakone i u Ustav“.
Mandić je rekao i da on ima državljanstvo Srbije, ali da je „neophodno da Crna Gora nema tako restriktivne odluke kako je uspostavljeno Ustavom i zakonima koji su iz njega proistekli“.
– Ako je naš interes da nas bude više nego danas, onda bi politika državljanstva trebalo da omogući ljudima sa ovih prostora da imaju državljanstvo Crne Gore – kazao je Mandić.
Danilo Kalezić kaže da sve ono što se dešava je javno definisanje onih politika na koje smo mogli i ranije da sumnjamo.
– Taj dio političke scene u Crnoj Gori koji reprezentuje velikosrpsku opciju se osjeća dovoljno jakim da više ne moraju da skrivaju svoje političke namjere. A namjera je da se kroz intervencije na Ustav promijeni karakter crnogorske države i da se kroz jednu vrstu popisnog inžinjeringa steknu preduslovi, odnosno legitimiše izmjena Ustava – kazao je Kalezić.

Istakao je da ne vjeruje da oni mogu uspjeti u tome.


– Pošto znamo kako se može intervenisati na Ustav, oni, po mom mišljenju, nemaju institucionalni put, osim u teoriji, da takvo nešto urade. Ali mogu da jednom vrstom javnog i političkog pritiska stvore atmosferu u kojoj je to neformalno na snazi – istakao je Kalezić, dodajući da ne vjeruje da oni mogu uspjeti u naumu da se interveniše na Ustav.
Komentarišući izjavu Kneževića da će razgovarati sa Vučićem o dvojnom državljanstvu, Kalezić je rekao da je ovakva najava „puno opasnija“ od one o jeziku.
– Time bi se trajno oduzelo pravo Crnoj Gori da odlučuje o Crnoj Gori. Upravo su zakoni o državljanstvu, biračkom pravu, izboru odbornika i poslanika, brana ustavna i institucionalna jednoj vrsti izbornog inžinjeringa u kojoj bi, ne samo omogućili sticanje dvojnog državljanstva, već na taj način intervenisali na birački spisak. Kroz nekoliko etapa bismo došli u situaciju da se o Crnoj Gori opet odlučuje u Srbiji. Ovoga puta i formalno, jer bi taj broj novoupisanih birača bio toliko veliki da bi onemogućio suštinsko odlučivanje građana Crne Gore – istakao je Kalezić.
Prema njegovim riječima, i za ovakvu najavu postoje brojne prepreke.
– Te prepreke nijesu toliko slabe, ali ključno je pitanje koliko je opozicija u stanju da odreaguje na takav čin. Sjetimo se protesta na Bogetićima, kada je Vlada pokušala da utiče na način sticanja državljanstva. Ovoga puta je opet zadatak na opoziciji da, ako se krene u operacionalizaciju jedne takve ideje, odnosno ako se krene u obnovu priče o dvojnom državljanstvu koje nije moguće po sadašnjem zakonu i Ustavu, da odreaguje i zaustavi takav čin, jer se tu radi o de facto obesmišljavanju nezavisnosti Crne Gore na jedan matematički prost način – istakao je Kalezić.
Komentarišući izostanak reakcije parlamentarne opozicije na izjave Kneževića i Mandića, Kalezić je rekao da se ovakve ozbiljne političke namjere ne smiju odćutati.
– Ovo nije prva izjava tim povodom. Slušamo slične izjave i od predsjednika Skupštine Andrije Mandića, Kneževića i njihovih apologeta u Srbiji, ali konstantan je izostanak reakcije opozicije. Često imaju manir da izjave Kneževića stavljaju u jedan žovijalni, neformalni kontekst. Ali ovoga puta se radi o ozbiljnim političkim namjerama koje se ne smiju odćutati – dodao je Kalezić.
Reakcije na Kneževićeve ocjene saopštene na partijskom kongresu u subotu došle su iz SDP-a i Crnogorske evropske partije, čiji su čelnici poručili da je jasna procedura promjene Ustava i da će to „teško ići“.
– Malo je teže mijenjati Ustav oko jezika jer vam treba 330.000 glasova na referendumu. Član 13 se samo tako mijenja – poručio je generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović.

Adžić: Da se izjasne Spajić i PES


– Znamo mi da bi Andrija Mandić, ne samo promijenio, no i ukinuo Ustav Crne Gore i da bi ukinuo kad bi mogao, i državu Crnu Goru – poručio je juče predsjednik Crnogorske evropske partije Novak Adžić, reagujući na posljednje poruke Mandića.
– Sjećamo se kako su Ustav Crne Gore nekad cijepali njegovi pojedini bivši poslanici kad je usvajan, te kako su ga neki današnji poslanici iz koalicione mu partije, bacali i gazili u Skupštini. No, neka nam gospodin Mandić objasni s kojom većinom misli da može promijeniti Ustav, po ustavnoj proceduri kada se to tiče jezika i državljanstva i drugih identitetskih pitanja. Zaboravlja Mandić da i u situaciji da čak imaju dvije trećine poslanika koji bi to podržali (a nemaju ih i ne mogu ih imati), da za takvu eventualnu odluku je potrebno da se izjasni na referendumu najmanje tri petine svih građana koji imaju pravo glasa i koji su upisani u birački spisak. A to je gospodine Mandiću samo vaša politička fantazija i ideološka opsjena. Nerealno, nemoguća misija – naveo je Adžić u reagovanju dostavljenom Anteni M.
Poručio je da su odluke tzv. Podgoričke skupštine iz 1918. godine koje slavi Mandić davno ukinute i nemaju nikakvo značenje.
– Reprize tzv. Podgoričke skupštine neće biti u Crnoj Gori. Ali, makar znamo da gospodin Mandić igra otvorenih karata politički poker. Nema više odeždi i maski koji to mogu skriti. I red je da se premijer Spajić i PES konačno izjasne o ovom Mandićevom stavu. Je li ga odbija ili podržava gospodin Spajić? PES će očito uskoro morati raščistiti neke stvari, jer ništa se ne rješava trpajući probleme pod tepih. Odgađanje rješavanja problema samo stvara dodatne probleme – zaključio je Adžić.

Kovačević: Opozicione partije da napuste Skupštinu dok je četnički vojvoda na njenom čelu


– Četnički vojvoda koji je pod direktnim (svojevoljnim) uticajem zvaničnog Beograda je tempirana bomba u temeljima građanske, nezavisne, suverene, evropske i demokratske Crne Gore – izjavio je Malik Kovačević, član KO GI „21. maj“.
Taj „profesionalni Srbin“ je na priči o navodnoj ugroženosti srpskog naroda u Crnoj Gori, gradio svoju političku karijeru i na koncu je i izabran za predśednika crnogorskog parlamenta. Sa te pozicije on glumi europejca, prodaje jeftino maglu i anestezira crnogorsku javnost, pričom o nekakvom fingiranom „pomirenju“ (kao da smo se i svađali ikad). Međutim, sve češće, i on njegovi pajtosi iz bivšeg DF-a, valjda jer su se umorili od glumljenja europejstva, pozivaju na promjenu Ustava i izjednačavanje srpskog i crnogorskog jezika – navodi Kovačević.
- Mi koji se ne damo zavarati, doda oje, znali smo da je to osnovni cilj i agenda te skupine koju predvodi vojvoda, zato smo i bili protiv održavanja ovakvog namještenog popisa, koji je još jedan instrument za stvaranje pretpostavki za promjenu Ustava i etnofederalizaciju Crne Gore i nemojte da imate dilema da će se to i desiti. Pozvao bih opoziciju da napusti parlament i ne daje legitimitet istom, dok god je vojvoda na njegovom čelu, ali znam da su im trenutno važniji kongresi, stanovi i funkcije. E da i srećna vam Nova 2024. na koju ćete se morati navići jer ste prethodne tri śeđeli kući i čekali opoziciju da vas izvede na ulice – poručio je Kovačević.




Posjeta : 51