0
Ombusmanova upozorenja
Zaštitnik "srpskih" interesa?!

    Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore izdao je upozorenje svešteniku SPC Ognjenu Femiću, koji je prošle godine na jednom glasilu objavio autorski tekst pod naslovom “Ujedinjenje ili ukrajinizacija”, u kojem je pisao o ujedinjenju srpskog naroda i nestanku države Crne Gore.
Istovremeno, isti taj ombudsma, zaštitnik "srpskih" interesa nije našao za shodno da napiše ni riječ upozorenja onima koji su pohrlili u Banja Luku na proslavu i vojnu paraduna paradu koja je zvanično proglašena neustavnom. Naravno, među njima, orvi pred njima bio bi četnički vojvoda Andrija Mandić, predsgjednik Skupštine Crne Gore. koji od dolakih"ska na tu funkciju misli i radi isto, samo malo "našminkano": Ipak, prvi je poslao čestitku za dan za koji majke žrtava traže da bude proglašen za Dan žalosti.

Više državno tužilaštvo u Podgorici procijenilo je da u tom tekstu nema elemenata krivičnog djela, no iz kancelarije Ombudsmana poslali su Femiću upozorenje.
- Zaštitnik upozorava jereja Ognjena Femića da u budućem radu i djelovanju ne koristi pravo na slobodu izražavanja time što će slobodno ispoljavanje nacionalne pripadnosti supotno njegovim stavovima dovesti u ozbiljnu konfrontaciju sa drugim slobodama na način što je nadnacionalno neizjašnjavanje povezao sa rizikom nsilja, ako bi se to izjašnjavanje kosilo sa njegovim vjerskim i svjetovnim nazorima”, stoji u dokumentu.
Pored toga, Ombudsman je okarakterisao i da je u dijelu teksta izrečeno nešto što je “nespojivo sa vrijednostima demokratije i ljudskih prava”, iako, kako dodaje, “nijesu našli govor mržnje kao antipod slobodi izražavanja.
Kako je riječ o duhovnom licu, oni dodaju i da se od “crkvenih predstavnika očekuje da budu obazriviji u konstatacijama koje mogu imati karakter da podstiču i izazivaju netrpeljivost i netoleranciju, odnosno ‘ukrajinizaciju’ kao posljedicu nepristajanja”.
- Upozoravamo da takva teza nije u duhu slobodnog opredjeljivanja za bilo koju vrstu etničkog, vjerskog ili kulturnog identiteta”, dodaju iz kancelarije Ombusmana.
Upozorenje svešteniku SPC Ognjenu Femiću loša je kamuflaža za to da bi se zaštitnik ljudskih prava prije potpisao čestitku koju je napisao Mandić. Zna ombudsman Siniša Bjeković da mu je bplje da se ne zamjera parlamentarnoj većini, pristalicama "srpsskog sveta" koja ni genocid ne priznaje, sačuvati udobnu fotelju



B.Čukić

Posjeta : 32