1
U UIKS Spuž
Američki advokati ne mogu - do Do Kvona!

- Kvon nije u mogućnosti da se direktno konsultuje sa svojim američkim pravnim savjetnicima, u cilju pripreme za suđenje. Crnogorski zatvor je odbio da dozvoli posjetu američkih pravnih savjetnika. Striktne zabrane crnogorskog zatvora i sudova onemogućile su Do Kvonu da razgovara o očekivanim dokazima tužioca i specifičnim aspektima odbrane, uključujući svjedočenja, materijalne dokaze i pravne argumente - navede u podnesku dostavljenom sudu u Njujorku advokati iz kompanije Kaplan Hecker & Fink LLP tvrde da im odlukom crnogorskih institucija nije dozvoljeno da posjete Do Kvona u zatvoru u Spužu.

Pravni tim Do Kvona zatražio je od suda u Americi da odloži početak suđenja dok se ne riješi pitanje izručenja Do Kvona iz Crne Gore.
- On nije imao mogućnost da učestvuje u bilo kakvoj pripremi suđenja, osim što je dostavljao kratke poruke američkim pravnim savjetnicima preko svog lokalnog advokata”, piše u podnesku.
Sjedinjene Države, odnosno Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) terete Do Kvona za više krivičnih djela uključujući zavjeru radi prevare u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrijednosti, elektronsku prevaru, te manipulaciju cijenama hartija od vrijednosti.
Do Kvon i njegov poslovni partner Čang Jun su uhapšeni 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su sa lažnim pasošima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai.
Zbog falsifikovanja pasoša u Crnoj Gori osuđeni su na po četiri mjeseca zatvora. Oni su u pritvoru gotovo osam mjeseci.
Prema saopštenju Višeg suda, Do Kvona Južna Koreja potražuje zbog krivičnog djela prevarnog nepoštenog trgovanja, prevaru i kršenje javne ponude.
Međutim, kako je nedavno objavio američki list Vol strit džurnal već je izvjesno da će Crna Gora izručiti Do Kvona američkim vlastima. U toku je postupak ekstradicije pred crnogorskim sudovima.




Posjeta : 26