1
SZO UPOZORAVA
Šta je “bolest X”?

    Čini se da, nakon epidemije virusa kovid 19, ipak ne možemo da budemo mirni. Svjetski lideri u Davosu su, osim o ratu i ekonomiji, govorili i o nepostojećoj, misterioznoj “bolesti X”, za koju tvrde da će biti neuporedivo gora od pandemije iz koje smo izašli.

Britanski list “Independent” navodi procjene da bi ta pandemija mogla da izazove 20 puta više smrtnih slučajeva nego kovid 19.
Iz Svjetske zdravstvene organizacije bolest opisuju kao “bolest X”, što je izraz koji se koristi za planiranje pojave hipotetičke, buduće međunarodne epidemije. Nju bi izazvao patogen za koji još nije poznato da može da napada ljude.
SZO rangira “bolest X” kao oboljenje kojem se daje prioritet u kampanjama obavještavanja javnosti, zajedno sa kovidom 19, ebolom i zika virusom, krimsko-kongoanskom hemoragijskom groznicom, bliskoistočnim respiratornim sindromom i aarsom.
Navodi se da je “bolest X” pridodata na tu prioritetnu listu 2018. godine, a SZO nastoji da pokrene diskusije o načinu suprotstavljanja globalnoj pandemiji u budućnosti.
Naučnici navodno još ne znaju koja vrsta virusa bi mogla da izazove narednu pandemiju, odnosno šta će biti “bolest X”. Mnogi misle da bi to mogao da bude koronavirus poput SARS-CoV-2, virus koji je izazvao kovid 19 ili potpuno novi soj.
Kakva god da je smrtonosna bolest koja se najavljuje, izvjesna ili neizvjesna, bila je tema čak i u Davosu, među svjetskim liderima koji su diskutovali o tome kako da joj se svijet suprotstavi i prevenira novu kataklizmičnu pandemiju.
Uprkos tome što preplašeni ljudi uveliko govore o novoj bolesti, šire se teorije zavjere o već spremnom virusu koji će biti pušten iz laboratorije, Svjetska zdravstvena organizacija još se nije priključila diskusiji i čak nije ni uvrstila nepostojeću, potencijalnu “bolest X” u najvažnija pitanja kojima se bavi.





Posjeta : 31