0
U galeriji "Art", povodom jubilarnog, stotog rođendana, akademika i jednog od najznačajnijih savremenih crnogorskih umjetnik
Izložena djela - Voja Stanića!

          Povodom jubilarnog, stotog rođendana, akademika i jednog od najznačajnijih savremenih crnogorskih umjetnika – Voja Stanića, od sinoć u galeriji "Art" - u organizaciji JU Muzeji i galerije Podgorice, u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore, Udruženjem likovnih umjetnika Crne Gore i Radio-televizijom Crne Gore - otvorena je izložba na kojoj će do kraja mjeseca biti prikazana umjetnička djela iz kolekcije JU Muzeji i galerije Podgorice.
O Stanićevom liku i djelu na svečanosti govoriili su Miloš Marjanović, kustos-istoričar umjetnosti (Narodni muzej Crne Gore), Svetlana Dragojević, predsjednica ULUCG, Nikica Raičević, umjetnik, Milan Knežević, direktor TVCG i Ljiljana Karadžić, rukovoditeljka muzejskog sektora, istoričarka umjetnosti (JU Muzeji i galerije Podgorice). Emitovan je i dokumentarni film urednice Mirsade Sredanović, iz serijala Likovna umjetnost Crne Gore, koji je RTCG digitalizovala specijalno za ovu priliku.

VOJISLAV VOJO STANIĆ, slikar, vajar (Podgorica, 1924). Diplomirao je vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, 1951. godine. Godine 1958. predavao je na Umjetničkoj školi u Herceg Novom; iste godine postavljen je za profesora VPŠ – Odsjek za likovno vaspitanje. Učesnik je NOB-a. Pripada plejadi korifejskih stvaralaca, koji su svojim djelom i ukupnim stvaralačkim angažmanom postali međaši u istoriji likovnih umjetnosti i Crnu Goru uveli u savremene jugoslovenske, a time i evropske likovne tokove. Spomenik Jovanu Tomaševiću u Titogradu/Podgorici – koncipiran u lapidarnoj formi i realizovan stilskom čistotom – „jedna je od najoriginalnijih spomeničkih skulptura u Crnoj Gori“ i njegovo najznamenitije vajarsko djelo. Imao je brojne samostalne izložbe u evropskim i svjetskim metropolama (Beograd, Rim, Zagreb, Berlin, Vašington, Moskva, Prag, London, Oslo, Budimpešta, Peking, Šangaj, Dubai, Monako, Njujork, Venecija – XLVII Venecijanski bijenale). Učestvovao je na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Redovni je član CANU, DANU, kao i Matice crnogorske i Crnogorskog PEN centra. O njegovom djelu napisano je više monografija. Dobitnik je prestižnih nagrada i priznanja, a stekao je i status istaknutog kulturnog stvaraoca 2010. godine.




Posjeta : 24