1
Uprava policije Crne Gore upozorava građane
ClickBait reklame šire - laži i viruse!

- Posljednjih mjeseci primijećen je porast ClickBait reklama koje šire lažne vijesti i dezinformacije. Ove reklame često koriste senzacionalističke naslove i privlačne slike kako bi zainteresovale korisnike da kliknu na njih, često vodeći ih na web stranice sa neprovjerenim ili potpuno lažnim sadržajem - upozorava građane Uprava policije Crne Gore.

- Clickbait reklama je sadržaj, obično u online člancima, naslovima ili thumbnail slikama, koji je dizajniran da privuče pažnju i podstakne ljude da kliknu na link kako bi vidjeli sadržaj. Clickbait često koristi zavaravajuće fraze ili slike kako bi izazvao znatiželju ili emocionalnu reakciju, te je fenomen koji se često koristi u online svijetu kako bi se privukla pažnja korisnika i povećao broj posjeta određenom sadržaju”, navode iz policije.
Međutim, može se koristiti i za prevare i širenje zlonamjernih programa, kao što su virusi ili maliciozni softveri. Kada korisnici kliknu na takve linkove, mogu biti preusmjereni na web stranice koje sadrže lažne ponude i prevarantske šeme za laku zaradu.
- Takođe, mogu biti izloženi i “zlonamjernim” programima koji se mogu automatski preuzeti i instalirati na njihove uređaje, često bez njihovog znanja ili pristanka. Ovi “zlonamjerni” programi mogu prouzrokovati ozbiljne štete, uključujući krađu ličnih podataka, oštećenje sistema ili širenje virusa na druge uređaje - kazali su iz policije.
Kao odgovorni građani, važno je da budemo svjesni da ClickBait reklame sa lažnim vijestima mogu ozbiljno ugroziti javno mnjenje, narušiti povjerenje u medije i društvene platforme, te apelujemo na građane da budu oprezni prilikom posjete istih i da provjere izvore informacija prije nego što im povjeruju.
- Osim toga, ističemo da će navedeni slučaj, kao i drugi slučni slučajevi biti predmet posebne pažnje Uprave policije, kao i timova u obavještajnom sektoru - navode iz policije.
Uprava policije će intenzivno pratiti i detaljno analizirati situaciju radi osiguranja efikasnog i sveobuhvatnog reagovanja na potencijalne rizike i prijetnje.




Posjeta : 57