Brze Cinjenice - Društvo

0
Matica crnogorska uputila podršku Fakultetu za crnogorski jezik i književnost
Pred popis - demorališu crnogorce!
- Napad na FCJK je smišljeni i obnovljeni atak metodama anticrnogorske političke propagande na crnogorski jezik, crnogorsku književnost i uopšte na crnogorsku kulturu.
Stoga, pokrenutu akciju protiv FCJK u ovom društvenom momentu, vidimo kao sračunatu da se i pred predstojeći popis dodatno demorališu nacionalni Crnogorci, ali i da se udarom na jedan od malobrojnih punktova za odbranu crnogorskog nacionalnog identiteta i montenegristike demonstrira pritisak, koji za krajnji cilj ima gašenje FCJK i preostalih crnogorskih identitetskih institucija i organizacija - napominje Matica crnogorska, koja je uputila podršku Fakultetu za crnogorski jezik i književnost  
 
0
Predsjednik Crne Gore predstavio zajedničku platformu za Crnu Goru u EU - inicijativu koju će uputiti predstavnicima svih partija u parlamentu
Pokazao magistralu - za evropsku budućnost!
- Ova platforma je poziv svima da se okupimo oko zajedničkih ciljeva i pokažemo odgovornost prema građanima koji su nas birali i da radimo na jačanju kohezije u društvu. Moramo uložiti zajedničke napore na unapređenju vladavine prava, izboru nosilaca pravosudnih funkcija, borbi protiv kriminala i korupcije...Evropska budućnost Crne Gore je zajednički imenitelj svih aktera - ukazao je Prredsjednik Crne Gore Jakov Milatović na press konferenciji na koojoj je danas predstavio zajedničku platformu za Crnu Goru u EU - inicijativu koju će uputiti predstavnicima svih partija u parlamentu, a čiji je cilj vraćanje reformske i evropske agende u društveno politički fokus kao i zajedničko djelovanje na ubzanju našeg evropskog puta.  
 
2
Upućen apel za spriječavanja planiranog popisa stanovništva
Osmišljen kao - smrtni udarac crnogorskoj naciji!
             - Crnogorske vlasti pokušavaju trajno promijeniti civilizacijski, kulturni i politički karakter Crne Gore. Poslije potpisivanja Temeljnoga ugovora na red je došao i popis stanovništva osmišljen kao smrtni udarac crnogorskoj naciji, građanskom državnom ustrojstvu i multikulturalizmu. Popisnim etnoinženjeringom žele se stvoriti uslovi za temeljnu preobrazbu državnoga ustrojstva kako bi Crna Gora postala nepopravljivo nefunkcionalna država. Žele se stvoriti uslovi za promjenu Ustava, kojim bi se Crna Gora definisala kao još jedna država srpskoga naroda - ukazano je u apelu za spriječavanja planiranog stanovništva, koji su potpisali Crnogorski PEN centar, Fakultet za crnogorski jezik i književnost, Crnogorsko društvo nezavisnih književnika i Matica crnogorska.
Apel prenosimo integralno: 
 
2
Univerzitetska profesorica i bivša ministarka za evropske integracije Gordana Đurović u "Drugačijoj radio vezi"
Prošle godine smo bacili šansu - sada smo samo dio grupe!
             Dr Goradana Đurović ističe da su novim dokumentom najavljene promjene, čiji su nosioci Francuska i Njemačka, već više godina u opticaju u evropskim krugovima U različitim komisijama na njih je uticano i iz regiona, a najsnažniji partner im je, igrom slučaja ili sa razlogom, Srbija. Imate čuvenu osovinu Brisel-Beograd-CEPS-CEP, dvije jake „Tin-tenk“ organizacije koje su prije dvije godine već izašle sa tim modelom faznog pristupanja. 
 
2
Rekli su - predsjednik CGO Miodrag Vlahović
Povratak u devedesete - kompletiran!
- Povratak u devedesete je kompletiran: u Srbiji slave terorizam, u Crnoj Gori vlast slijedi Srbiju, što god da ona čini. Stasale su generacije kojima niko nije rekao istinu (nije smio, nije umio ..), tako da danas slušamo istu naci-šovinističku propagandu i opet imamo oduševljavanje lažima i mržnjom - napisao je na Twiteru predsjednik CGO Miodrag Vlahović. 
 
2
Slika dana
Ekološka - 32 godine!
       Deklaracija o ekološkoj državi Crnoj Gori usvojena je na sjednici republičkog parlamenta koja je održana na Žabljaku 20. septembra 1991., a taj dokument je već naredne godine predstavljen na konferenciji UN o zaštiti životne sredine. 
 
2
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom
Milatović očekuje - podršku SAD!
       Spoljnopolitički prioriteti Crne Gore, uključujući kredibilno članstvo u NATO savezu i jačanje dobrosusjedskih odnosa bili su tema sastanka Predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom.
Predsjednik Milatović kazao je da očekuje da će SAD dodatno podržati Crnu Goru na ubrzanju njenog evropskog puta.
Sagovornici su se takođe osvrnuli na aktuelna dešavanja i izazove na međunarodnom planu. Predsjednik Milatović je još jednom istakao važnost strateškog partnerstva Crne Gore sa SAD.
 
 
2
Protestu nezavisnog sindikata UP prethodio verbalni sukob predsjednika sindikata i ministra unutrašnjih poslova
Rmandić Adžiću - sudiće vam krivični sud!
    - Igor Rmandić bunio se svih 27 godina svoje aktivne službe. I u vrijeme I ovih I onih I trećih I petih. Nikad ćutao nijesam. U ovu zgradu donio sam dokaze o kriminalu u Sindikatu Uprave policije, šta ste uradili da to pokrenete? Ubijenog kolegu iskreno žalim I borim se za njegovu porodicu. Vaše kriminalne aktivnosti prevazilaze sve mjere dobrog ukusa. Stradao sam u prošlom režimu, stradam I u ovom sada, vidim da nema nikakve razlike. Nećemo ćutati, a vi da vršite uviđaj na licu mjesta. Vama neće suditi javnost, sudiće vam krivični sud - poručio je ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću predsjednik nezavisnog sindikata Uprave policije u žučnom dijalogu koji je prethodio protestu "U minut do 12", kojim su sindikalci tražili, prije svega, dostojanstvo, povećanje zarada i zzapošljavanje mladih nezaposlenih kolega.  
 
1
Indentifikovana je i druga žrtva saobraćajne nesreće koja se dogodila kod Obzovice
Stradala i - djevojka iz Podgorice!
Indentifikovana je i druga žrtva saobraćajne nesreće koja se dogodila kod Obzovice, u pitanju je A.B. (19) iz Podgorice, saznaje Portal Standard.
Osim nje život je izgubio i državljanin Velike Bitanije, dok su 22 osobe povrijeđen od kojih sedam teže. 
 
1
Pravnik i istoričar Novak Adžić u "Drugačijoj radiio cezi" radija "Antena M" o osnivanju Crnogorske evropske stranke
Okupljaćemo patriote - svih vjera i nacija!
- Bićemo stranka koja će okupljati crnogorske državotvorne patriote i suvereniste svih nacija i vjera, lojalnih Crnoj Gori, one kojima Crna Gora nije imovina nego domovina i koji nijesu spremni da rade za tuđe interese. Mi smo za Crnu Goru kao građansku državu, đe je nosilac suvereniteta građanin, a ne nacija. Nećemo biti programski ni djelovanjem nacionalistička partija, već državotvorna, nacionalna, ali to istovremeno znači i višenacionalna i viševjerska, koja će objedinjavati sve one kojima je na srcu Crna Gora i koji se bez lukrativnih motiva bore za njene autentične crnogorske vrijednosti i za evropske vrijednosti koje u Crnoj Gori danas stanuju dominantno deklarativno, a ne suštinski u praksi - naglasio je pravnik i istoričar Novak Adžić u "Drugačijoj radiio cezi" radija "Antena M", ukazujući da "već dvije sedmice intenzivno radimo na konstituisanju Inicijativnog odbora za osnivanje Crnogorske evropske stranke/Crnogorske partije slobode".  
 
1
Otvoreno pismo pet nacionalnih zajednica o zloupotrebama u radu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava
Opet raspisuju - nezakoniti konkurs!
   - Neshvatljivo je da i pored pravosnažne i izvršne presude Upravnog suda, a sada i mišljenja ASK, Upravni odbor opet raspisuje nezakoniti Javni konkurs, rizikujući ponovno poništenje odluke i trasiranje puta za poduzimanje nezakonitih i netransparentnih radnji.Neshvatljivo je i to što je direktor Fonda potpisao spornu Odluku o raspodjeli sredstava, te nije postupio u skladu sa svojom zakonskom obavezom, niti primijenio materijalno pravo, i u skladu sa tim naložio da se prijedlog Komisije za vrednovanje vrati na ponovno postupanje i ponovno vrednovanje, imavši dostupno mišljenje da je Komisija, imajući prethodno navedeno u vidu, nesporno nezakonito postupala, dovodeći na taj način u zabludu aplikante, kao i Upravni odbor, nacionalna vijeća i cjelokupnu javnost - navedeno je u otvorenom pismu pet od ukupno šest nacionalnih savjeta u kojem direktno ukazuju na postojanje zloupotreba u radu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, posebno u vezi sa ovogodišnjom raspodjelom sredstava za očuvanje identiteta manje brojnih nacionalnih zajednica, koja iznose oko 1,4 miliona eura. Traže da se Javni konkurs poništi.  
 
1
Rekli su - predsjednik mreže liberala Jugoistočne Evrope Roman Jakič
U SAD znaju - kuda Crna Gora ide!
- Siguran sam, da su Vam povjerovali. Aaaa, ne, ne… izvinite, Vi ste bili sa Amerikancima. Oni naime tačno znaju što se desilo u Crnoj Gori nakon političkih promjena 2020. godine, u kom smjeru idu društveni procesi, i kakav je danas kredibilitet Crne Gore u NATO (i EU) - napisao je na Tviteru predsjednik mreže liberala Jugoistočne Evrope Roman Jakič.
On je komentarisao izjavu predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića koji je na sastanku sa visokim zvaničnikom u američkom Stejt Dipartmentu Derekom Šoleom i savjetnicom predsjednika Bajdena za Evropske poslove Amandom Slout, kazao da “Crna Gora može i treba da postane najveći strateški partner SAD-a na Balkanu”.  
 
1
Gledaoci TV Crne Gore u emisiji "Naglas" pitaju
Novi trajekt - "Rupa pravde"?
- Hoće li se novi trajekt zvati "Rupa pravde"? - pitao je sinoć jedan od gledalaca TV Crne Gore u emisiji "Naglas", koja je bila posvećena najaktuelnijoj temi - iskopavanju tunela do depoa Višeg suda u Podgorici.  
 
1
Jelena Borovinić Bojović, predsjednica Skupštine Glavnog grada, o formiranju Vlade
Treba preslikati - podgorički model!
- Može društvo da dobije brzo vladu koja će sporo isporučivati rezultate, ali je za građane veoma važno da dobije stabilnu vladu. Treba ići na onu vladu onih logičnih 50 poslanika koji čine parlamentarnu većinu od 30. avgusta i prema kombinatorici imamo i sve one nove struje i snage koje su se izrodile iz tog 30. avgusta. Mislim da većina od 30. avgusta treba da zauzme svoje pozicije onako kako je to volja građana. Kao što funkcioniše Podgorica, smatram da se taj model treba preslikati i na državnom nivou - ukazala je Jelena Borovinić Bojović, predsjednica Skupštine Glavnog grada, u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" TV Crne Gore. 
 
1
Vijeća za nacionalnu bezbjednost razmatralo aferu "Tunel"
Bezbjednjaci nijesu odgovorni!
- Dobili smo potrebne informacije. Javnost može da bude spokojna, ovaj slučaj vrlo brzo biće riješen - poručio je premijer u tehničkom mandatu dr Dritan Abazović poslije sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost na kojoj je danas razmatrana afera "Tunel".
On je dodao da "niko od ovih ljudi nije odgovoran", a na sjednici VNB, pored predsjednika Vijeća Abazovića, bili su Filip Adžić, ministar unutrašnjih poslova i koordinator Ministarstva odbrane, Marko Kovač, ministar pravde, mr Aleksandar Damjanović, ministar finansija i Boris Milić, vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost.  
 
1
Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Uplaćena materijalna davanja - za avgust!
Materijalna davanja i usluge iz oblasti socijalne i dječje zaštite i materijalnih davanja iz oblasti boračke i invalidske zaštite za mjesec avgust 2023. uplaćene su u iznosu 17.212.901,48, koji je obezbijedilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja. 
 
1
Poslanik DPS dr Ivan Vuković u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV
Tunel paradigma za - dešavanja od 30. avgusta!
- Tunel je jedna vrsta paradigme koja nam se dešava od 30. avgusta 2020. godine - kazao je poslanik DPS dr Ivan Vuković, komentarišući situaciju u Višem sudu u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV. 
 
1
Specijalno državno tužilaštvo
Predalo optužnicu protiv - 21 okrivljenog!
- Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, danas predalo optužnicu protiv 21 okrivljenog i to protiv: Lj.M., M.O., I.S., N.B., P.L., M.P., B.J., M.M., A.K., V.B., G.S., D.M., F.Z., I.N., T.A., M.N., D.K., M.B., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, protiv Lj.M., M.O., I.S., N.B., P.L., M.P., B.J., M.M., A.K., V.B., M.N., R.Z., D.M., F.Z., M.B. i I.M., za krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga - oko 4 t i 300 kg kokaina, protiv Lj.M., I.S., M.O., B.J. i M.N., za krivična djela pranje novca - oko sedam miliona eura, protiv M.M., A.K. i Lj.M., za krivična djela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, protiv D.K., za krivična djela odavanje tajnih podataka i protiv D.K., za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, izvršena u periodu od 2019. do februara 2021. godine, u Crnoj Gori, ali i pojedinim državama Evrope i Južne Amerike.
U optužnici je predloženo da se okrivljenima M.O., M.P., V.B., T.A., D.K., M.B. i I.M., produži pritvor, a da se okrivljenima Lj.M., R.Z., M.N., I.S., A.K., I.N., N.B., B.J., M.M., D.M. i F.Z., koji su u bjekstvu i za kojima su raspisane međunarodne potjernice, sudi u odsustvu.  
 
1
U.S.Embassy Podgorica
Srećan Dan demokratije!
Danas je Međunarodni dan demokratije #DayofDemocracy - dan kada ističemo značaj slobode, poštovanja ljudskih prava, te slobodnih i transparentnih izbora. Srećan IDD2023! 
 
1
Vlada Crne Gore usvojila Informaciju o pripremi, organizaciji i sprovođenju popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2023.
Rezultati za - politiku, strategiju i planove!
            - Cilj Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova je obezbjeđivanje podataka o ukupnom broju i teritorijalnom rasporedu osnovnih jedinica popisa (lica, domaćinstava i stanova), njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracionim, ekonomskim i drugim obilježjima. Konačni rezultati popisa stanovništva služe kao osnova za donošenje javnih politika, strategija i planova, za razne naučno-istraživačke radove i slično - saopštila je Vlada Crne Gore, koja je danas usvojila Informaciju o pripremi, organizaciji i sprovođenju popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2023.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|