0
Predsjednik Crne Gore na skupu povodom Dana državnih tužilaca Crne Gore
Građanke i građani - željni pravde!

          - Današnje vrijeme, po mnogo čemu složeno, kao i društvene i političke prilike koje ga karakterišu, dodatno pojačavaju pozornost javnosti kada je u pitanju djelovanje pravosudnog sistema. Građanke i građani Crne Gore, nakon višedecenijskog i loše vođenog tranzicionog perioda, koji je rezultirao brojnim devijantnim pojavama u našem društvu - željni su pravde. Ta pravda podrazumijeva jednakost pred zakonom i krivično gonjenje svih koji su se ogriješili o zakon, bez obzira na njihovu ekonomsku ili bilo koju drugu moć - istakao je Jakov Milatović, Predsjednik Crne Gore, čestitajući vršiteljki dužnosti vrhovne državne tužiteljke, nosiocima tužilačke funkcije i zaposlenima u tužilaštvu Dan državnih tužilaca.

- Zaštita pravnog poretka, jednakost pred zakonom i pravna sigurnost moraju biti imperativni postulati svake vlasti koja stremi prihvatanju univerzalnih demokratskih standarda i vrijednosti. Uloga tužilačke organizacije, u tom smislu, od izuzetnog je značaja, imajući u vidu potrebu da se obezbijedi efikasan sistem zaštite od društveno najopasnijih vidova kriminalnih aktivnosti pojedinaca ili grupa - napomenuo je Milatović.
- Siguran sam da ćemo se složiti da se najznačajniji rezultati, koji će dovesti do unaprjeđenja vladavine prava u našoj zemlji, tek mogu očekivati. Njih neće biti ukoliko se, u najhitnijem roku, ne obezbijede neophodna imenovanja na čelnim pozicijama u sudstvu i tužilaštvu i ne dovrši reforma bezbjednosnog sektora. Koliko je važno uspostavljanje kvalitetnog liderstva za unaprjeđenje funkcionisanja institucija, pa i onih koje su dio tužilačke organizacije, najbolji pokazatelj su rezultati koje postiže SDT-a od dolaska gospodina Novovića na funkciju GST-a. Stoga, očekujem efikasan odgovor nove zakonodavne i izvršne vlasti i preduzimanje svih neophodnih koraka u cilju okončanja višegodišnjeg VD stanja u ovim institucijama.

Da bi svoju funkciju vršili profesionalno i kvalitetno, na državi je obaveza da vam obezbijedi najbolje moguće uslove za rad - od adekvatnih prostorija u kojima radite pa do stimulativnog sistema napredovanja koji će nagrađivati najbolje među vama. Vršeći tužilačku dužnost, koja često sa sobom donosi određenu dozu rizika i iziskuje ličnu i profesionalnu hrabrost, nalazite se na braniku Ustava i zakona. Želim da vam poručim da ćete u meni, kao Predsjedniku Crne Gore, imati punu podršku, u domenu Ustavnih nadležnosti kojima raspolažem - poručio je Predsjednik Crne Gore.




Posjeta : 41