0
Godišnjom dodjelom nagrada, priznanja i zahvalnica, kao i premijerom “Posjeta”, CNP obilježilo 70 godina rada
Jubilarne, Velike nagrade - Varji Đukić i Mirku Vlahoviću!

- Izuzetni rezultati ne bi bili mogući upravo bez ljudi koji ga čine, zato je ovaj dan povod za sumiranje postignutog u prethodnoj godini kao i podsjećanje na umjetnike i saradnike koji su ovu instituciju obogatili i unaprijedili svojim zalaganjem, strašću i talentom. U godini koja je za nama, brojimo sedam premijera, preko 140 realizovanih programa koje je vidjelo više od 33.000 gledalaca. Bili smo prisutni na scenama u Crnoj Gori i regionu, učestvovali na brojnim domaćim i regionalnim pozorišnim festivalima. Započeti su procesi na novim produkcijama kao i obnavljanje predstava koje nije bilo moguće izvesti pred publikom zbog pandemije korona virusa - ukazala je umjetnička direktorka CNP Vesna Vujošević Labović i na proslavi jubileja nacionalnog teatra istakla da je "pozorište ostalo čvrsto usađeno u središte crnogorske kulturne scene".
Savjet CNP, na prijedlog direktora Ilije Subotića i umjetničke direktorice jednoglasno je odlučio da u 2023. Veliku nagradu koja se dodjeljuje za najznačajniji umjetnički rezultat u godini, ostvaren na sceni CNP ili u organizaciji CNP, za visok umjetnički renome i podizanje ugleda nacionalnog teatra dodijeli ravnopravno – prvacima CNP Varji Đukić i Mirku Vlahoviću za uloge ostvarene u predstavi „Posjeta“, u režiji i adaptaciji Aleksandra Morfova.

- Gradeći kompleksne likove u predstavi “Posjeta”, svojom glumačkom vještinom uspostavili su bogat sistem pozorišnih znakova jednog uzbudljivog umjetničkog djela. Teška moralna pitanja koja postavlja ovaj komad razvili su svojom igrom na taj načni da stavljaju gledaoca u ambivalentan položaj, otežavajući mu zauzimanje konačnog stava. Samom pojavom na sceni, ovi glumci daju osoben ton svakoj dramskoj situaciji, a njihove izuzetne karijere ogroman su doprinos identitetu ovog pozorišta - naveo je u obrazloženju predsjednik Savjeta Vasko Raičević.
Godišnju nagradu za izuzetne umjetničke rezultate u 2023. godini dobili su glumac Aleksandar Radulović, za tumačenje uloge Gradonačelnika u predstavi „Posjeta“, reditelja Aleksandra Morfova i ulogu Mitra Ljubiše u predstavi „Brod“, u režiji Ane Đorđević i glumica Jelena Minić, za ulogu Kate Ljubiše u predstavi „Brod“ u režiji Ane Đorđević i Gđice Birstner, pralje, Leni, Justicije u predstavi „Proces“, rediteljke Dušanke Belade.
Za rezultate postignute u produkciji, organizacionom, administrativnom i tehničkom sektoru, Godišnje nagrade za 2023. godinu dobili su: Janja Ražnatović – producentkinja u Službi produkcije, Andrijana Muratović, producentkinja marketinga u Službi za marketing, Viktor Pavićević, savjetnik za agencijske poslove i marketing u Službi prodaje, Valentina Dragojević, računovodstvena službenica u Sektoru finansija, Vesna Vukićević, računovodstvena službenici u Sektoru finansija, Vesna Bijelić, scenska maskerka-šminkerka u Odsjeku za tehničko-scensku produkciju, Bojan Bulatović, vozač-kurir u Odsjeku za tehničko-scensku produkciju i Nemanja Dožić, zaštitar lica i imovine u Odsjeku za održavanje.
Status počasnog člana Crnogorskog narodnog pozorišta koji stiču najistaknutiji članovi CNP-a, kao i istaknuti stvaraoci i saradnici Pozorišta za značajan rad i rezultate rada postignute u oblasti kulture, a koji su od značaja za pozorišnu djelatnost, stekli su red. prof. Radmila Vojvodić, rediteljka i Božo Koprivica, dramaturg i dramski pisac.
Radmila Vojvodić pozorišna rediteljka, dramska spisateljica i univerzitetska profesorica, autorka je kultne drame „Princeza Ksenija od Crne Gore“ (1993), zatim „Montenegrini“ (1998) „Montenegro blues“ (2005) i „Everyman Đilas“ (2013), koje tretiraju crnogorske teme. Te svoje drame Radmila Vojvodić je i režirala na scenama crnogorskih pozorišta. Po značaju i postignutim uspjesima, ove predstave predstavljaju važan dio repertoara Crnogorskog narodnog pozorišta. Vojvodić je i koautor praizvedbe prve nacionalne opere – „Balkanska carica“, Dionizija de Sarna, za koju je libreto napisao kralj Nikola I Petrović Njegoša (2008). Režirala je u mnogim referentnim pozorišnim kućama tekstove klasične i savremene dramaturgije i vlastite dramaturške adaptacije i dramske tekstove ostavivši značajan trag prije svega na crnogorsku scensku umjetnost.
Božo Koprivica, književnik i dramaturg, Nikšićanin koji je završio svjetsku književnost i proveo radni vijek u Beogradu, ali nije zaboravio na svoju Crnu Goru. Kao dramaturg po pozivu radio je na predstavama Kraljevskog pozorišta Zetski Dom, Festivala Grad-teatar i Crnogorskog narodnog pozorišta. U CNP-u Koprivica je svoje dramaturško iskustvo ugradio u predstave „Ko se boji Virdžinije Vulf“, „Post skriptum“ i „Hamlet“ i „Brod“ što je značajno doprinijelo njihovom uspjehu pred publikom.
Status doživotnog člana CNP-a koji sedodjeljuje dramskim umjetnicima kojima je zbog penzionisanja prestao radni status u 2023. godini, slijedeći dobru pozorišnu tradiciju po kojoj se pozorište ne lišava njihove saradnje, ove godine su stekli Slobodan Marunović, glumac, prvak Crnogorskog narodnog pozorišta i Goran Bulajić, dramaturg i reditelj.
Slobodan Marunović veteran je crnogorskog glumišta i stalni član glumačkog ansambla Crnogorskog narodnog pozorišta od 1982. godine. U svojoj karijeri ostvario je veliki broj uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. Igrao je u oko 100 predstava sa repertoara CNP-a i ostvario niz zapaženih uloga. Poseban uspjeh postigao je monodramom „Potonja ura Njegoševa“ po tekstu Slobodana Tomovića, čija je premijera bila maja 1988. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu. Ovu monodramu Marunović je izveo preko 1500 puta u raznim gradovima i zemljama na svim kontinentima, i ona još uvije traje i dobija nagrade, što je kuriotzitet i jedinstven uspjeh jedne predstave sa scene CNP-a. Igrajući lik Njegošev, Marunović je odigrao i ulogu ambasadora crnogorske kulture.
Goran Bulajić, dramaturg i pozorišni reditelj tokom svoje bogate karijere režirao je više od 60 komada u pozorištima širom Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije. Osim predstava režirao je i brojne televizijske drame. Rukovodio je Dječjim pozorištem u Podgorici, Kotorskim festivalom za djecu, Dramskim studiom u Nikšiću, Dramskim programom Radio televizije Crne Gore. Do penzionisanja radio je kao dramaturg u Crnogorskom narodnom pozorištu dajući nesumnjiv doprinos djelovanju CNPa u kome je režirao predstave: Pisac porodične istorije, Zvijezda na čelu naroda, Krstitelj, Luda kuća i Smrt i djevojka koje su imale značajnog uspjeha.
Zahvalnica Crnogorskog narodnog pozorišta koja se dodjeljuje pojedincima ili pravnim licima koji su svojim saradničkim angažmanom doprinijeli afirmaciji CNP-a, dodijeljena je Aleksandru Morfovu, reditelju predstave „Posjeta“ i Nacionalnom javnom servisu Radio i Televizija Crne Gore (Radio Crne Gore, Televizija Crne Gore i Portal rtcg.me), za izuzetan doprinos medijskoj prezentaciji i promociji našeg rada putem sva tri medija, a od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulture i pozorišne djelatnosti.
Stipendiju „Velibor – Bucko Radonjić“, koja se dodjeljuje pojedincu za izuzetne rezultate iz oblasti pozorišne scenografije, kostimografije i likovne umjetnosti, u 2023. godini dobija Mia Đurović, kostimografkinja iz Podgorice. Mia je završila Fakultet savremenih umetnosti u Beogradu, smjer scenski kostim. U Crnogorskom narodnom pozorištu bila je angažovana kao asistentkinja kostimografa na predstavama „Nesporazum“ i „Brod“, kao kostimografkinja predstave „Mali bračni zločini“, a trenutno radi kao kostimografkinja na predstavi „671 – Lov“.
Svečanost dodjele nagrada završena je iskazivanjem zahvalnosti i ukazivanjem pažnje kolegama koji su svoj radni vijek vezali za Crnogorsko narodno pozorište i u proteklom periodu otišli u penziju nakon decenija rada u našoj kući. To su: Milodarka Radulović, Radmila Jović, Mirjana Vuković, Dragica Filipović, Momir Malović, Miomir Ivanović, Milorad Pajović, Milena Novaković, Slobodan Marunović, Biserka Vukčević, Čedo Novaković, Goran Bulajić i Marko Baćović.






Posjeta : 59