1
Novi ambasador Srbije u Crnoj Gori je Nebojša Rodić
Imenovanje "otopljava" - diplomatske odnose?!

    Novi ambasador Srbije u Crnoj Gori Nebojša Rodić zvanično je 2. februara stupio na dužnost, nakon primopredaje akreditivnih pisama crnogorskom pedsjedniku Jakovu Milatoviću. Upravo je imenovanje ambasadora bilo jedno od otvorenih pitanja dvije države, a očekuje se da će uskoro i Podgorica saopštiti ime diplomate koji će stići u Beograd. Ovim bi zvanični diplomatski odnosi dvije zemlje konačno bili obnovljeni, nakon tri godine trzavica nastalih zbog protjerivanja ambasadora.

Bivša vlast Crne Gore, tačnije Demokratska partija socijalista, još u novembru 2020. godine je protjerala ambasadora Srbije Vladimira Božovića zbog, kako je tada navedeno, "omalovažavanja Crne Gore nediplomatskim i politički spornim izjavama" čime je, kako se dodaje, povrijedio Bečku konvenciju. Beograd je brzo uzvratio istom merom, proteravši Tarzana Miloševića, ali je tu odluku povukao dan kasnije.
Advertisement
Ovo pitanje bilo je jedno i od najvažnijih tokom posjete Jakova Milatovića Beogradu u julu prošle godine. To mu je ujedno bilo i jedno od prvih putovanja od kada je stupio na dužnost predsjednika, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će "u znak poštovanja prema Milatoviću, Srbija za 10-12 dana odabrati ko će biti njen novi ambasador".
Ime je, međutim, postalo poznato javnosti nešto kasnije, a u razgovoru sa Nebojšom Rodićem, Milatović je istakao da "u odnosima Crne Gore i Srbije postoji prostor za snaženje međudržavne saradnje u obostranom interesu, što građani obje države odavno očekuju".
Milatović je rekao da je, s tim u vezi, podsjetio Rodića kako je, "nakon stupanja na dužnost, nakon posjete EU institucijama u Briselu, za prvu bilateralnu posetu odabrao Srbiju, što svakako predstavlja novi momenat u odnosima dvije države".
- Izrazio je uvjerenje da će imenovanje ambasadora Srbije u Crnoj Gori dati doprinos jačanju bilateralnih odnosa dve zemlje, uz očekivanje da će Crna Gora uskoro uputiti ambasadora u Beograd - navodi se u saopštenju.
Ko je Nebojša Rodić?

Nebojša Rodić je do sada bio ambasador Srbije u Austriji, a pre toga i u Azerbejdžanu. Bio je 2012. godine postavljen na čelo BIA, a na funkciju direktora došao je sa pozicije Generalnog sekretara predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, prenosi RTS.
Posle godinu dana na čelu BIA, Rodić je izabran za ministra odbrane 2013. godine. Za vreme ministarskog mandata, potpisivao je ugovore o saradnji u oblasti odbrane sa Rusijom, ali i dobijao pohvale od Sjedinjenih Američkih Država. Kako je pisao Radio slobodna Evropa, američki ministar odbrane Čak Hejel pohvalio je u januaru 2014. godine "pozitivan uticaj na regionalnu bezbednosnu saradnju" tadašnjeg srpskog kolege.
Govoreći za Euronews Srbija o imenovanju, ambasadorka u penziji i članica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Branka Latinović kaže da je dobra stvar što je posle dužeg vremena došlo do imenovanja ambasadora.
- To je veoma bitno, ne samo iz protokolarnih razloga nego i zbog činjenice što je ambasador uvek taj koji na najvišem nivou predstavlja zemlju i što će preositi informacije direktno nekada od predsednika Republike ili od predsednice vlade, što znači da se podiže kvalitet komunikacije. E sad, drugo je pitanje da li će ambasador koji je imenovan imati taj kapacitet da podigne nivo odnosa na nivo koji je potreban i poželjan s obzirom na to da ambasadorska funkcije uvek zahteva jednu ličnu notu, jednu ličnu reprezentativnost posla koji se obavlja", rekla je ona.



Euronews Srbija

Posjeta : 58